1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Koklear İmplant (Biyonik Kulak) Ameliyatı

Geleneksel işitme cihazlarını kullanmasına rağmen zorluk çeken ileri ve çok ileri derecede duysal işitme kaybı olan kişilere Biyonik Kulak (Koklear İmplant) ameliyatı gerçekleştirilebilir.

Bu tedavi için adayın koklear implant uzmanlarından oluşan bir ekip tarafından değerlendirilmesi gerekir. Bu ekipte bir KBB uzmanı, radyolog, odyolog ve konuşma ve dil terapisti yer alır. Testler ve taramaların ardından ekip, hastanın uygun bir implant seçmesine ve bir işitme rehabilitasyon programı planlamasına yardımcı olur.

Ameliyatta derinin altına, kulağın arkasına bir koklear implant alıcısı yerleştirilip, takılan koklear implant elektrotu iç kulağa yerleştirilir. Bu iç parçadır. Ameliyat yeri iyileştikten sonra bu işitme cihazının bir de dış işlemcisi olacak, bu da kulak arkasına takılacaktır. Cihaz açıldığında, bu implant, en düşük ses seviyelerinde bile ses bilgilerini iç kulağa iletecektir.

Koklear implant ameliyatı mikroskop veya endoskopla yapılan, teknik altyapı ve beceri gerektiren bir ameliyattır. Hayati yapılara yakın çalışılır. Bu nedenle beyin zarı, yüz siniri, tad siniri, denge organı gibi yapıların zarar görme ihtimali ameliyatın riskleri arasındadır. Ameliyat sonrası ağrı, baş dönmesi, kesi yerinde uyuşukluk görülebilir.

Bazı çok nadir durumlarda, elektrot dizisinin koklea içindeki konumu ideal değildir ve en iyi işitme sonuçlarını sağlamak için ayarlanması gerekir. Bu son derece nadirdir ve operasyon sırasında test, ameliyat sonrası röntgenler ve cihaz açıldıktan sonraki işitme sonuçları ile değerlendirilir. Nadiren, bunu düzeltmek için başka bir operasyon gerekecektir.

Ameliyattan 1 ay sonra cihazın ilk ayarlaması (fitting) gerçekleştirilir. Ve ses, koklear implant cihazı aracılığıyla beyne iletilir. Daha önce hiç duymamış ve konuşmamış hastalarda iletilen ses yalnızca sinyal olarak algılanır. Bu ses bilgisinin anlamlı konuşmaya dönüşümü rehabilitasyon sayesinde gerçekleşecektir. İşitme kaybının altında yatan neden, işitme kaybının süresi, önceki konuşma dili gelişimi, ameliyat öncesi önerilen işitme cihazının tutarlı kullanımı, iç kulağın durumu ve işlemden sonra işitsel rehabilitasyonun yoğunluğu, anlamlı konuşmanın ortaya çıkmasını etkileyen faktörlerdir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?