1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Hidrosefali

Normalde beyinde sıvı dolu boşluklar ve sıvı kanalları mevcuttur. Bu boşluklarda ve beyin zarları arasında beyin omurilik sıvısı (BOS) dolaşır. Farklı nedenlerde bu dolaşımdakı bozulmalar beyinde BOS birikmesine neden olur ki bu durumda gelişen hastalığa hidrosefali denir.

Hidrosefali nedenleri

Hidrosefali doğumsal (primer) olabileceği gibi, tümörlere, geçirilmiş merkez sinir sistemi enfeksiyonlarına yada beyin kanamalarına bağlı olabilir.

Klinik

Hidrosefali bulguları yaşa bağlı olarak değişebilir. Erken çocukluk döneminde kafa çapında artış, gözlerde ‘batan güneş manzarası’, kafa venlerinde belirginleşme, huzursuzluk gibi bulgular izlenir. Büyük çocuklarda ve erişkinlerde ise baş ağrısı, bulantı, kusma, nöbet geçirme, görme sorunları, bilinç bulanıklığı gübü bulgular izlenebilir.

Tanı

Fontaneli kapanmamış çocuklarda ultrasonografi (USG) ile de tanı konulabilse de manyetik rezonans (MR) görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi (BT) hem tanıyı kesinleştirmek hem de varsa hidrosefaliye neden olan ek patolojileri görmek için gereklidir.

Tedavi

Hidrosefalinin tedavisi cerrahidir. Cerahide amaç beyin boşluklarında birikmiş olan fazla sıvının, vücudun sıvının emilebileceği başka bir boşluğuna aktarılmasıdır. Bunun akımı sağlamak için şant sistemi (tüp) kullanılarak sıvı batına, göğüs boşluğuna veya venöz yolla kalbe yönlendirilebilir. Bazı uygun vakalarda şant sistemi kullanmadan endoskopik yolla da hidrosefali tedavisi yapılabilir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?