1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Beyincik Sarkması - Chiari Malformasyonu

Beyincik sarkması yada tıbbi dilde Chiari malformasyonunu, hem yalnız hem de diğer omurga, omurilik ve beyin anomalileri ile beraber izlenebilir. Bu hastalığın tipik radyolojik görünümünde beyinciğin aşağıya, omuriliğe doğru yer değiştiği görülebilir. Klinik olarak bu durum saptanan hastaların özellikle intrakranial basıncı artıran öksürme, hapşırma gibi manevralarla şiddetlenen baş ağrısı, kollarda ve bacaklarda uyuşma, kuvvetsizlik, denge bozuklukları, yutma bozukluğu gibi şikayetleri saptanabilir. Chiari malformasyonunda izlenen baş ağrıları başka hastalıklarda izlenen baş ağrıları ile karışabilir. Ayırıcı tanının iyi yapılması gerekir.

Tanı

Manyetik rezonans (MR) görüntüleme tanıda ilk tercihtir. Özellikle beyin dokusu değerlendirilir, beyin karıncıkları içindeki beyin omurilik sıvısı (BOS) miktarına bakılarak hidrosefali araştırılır. Beyinciğin alt ucunun, kafa kemiklerinin en altta, omuriliğin çıktığı “foramen magnum” adı verilen deliği oluşturan kemiklerin ne kadar aşağısına indiği tesbit edilir. Kafa kemiklerine, alttan eklem yapan birinci ve ikinci boyun omurlarının gelişimini detaylı görmek için üç boyutlu bilgisayarlı tomografi (3DCT) istenebilir.

Tedavi

Tedavi şekline Chiari malformasyonunun derecesine ve hastaların klinik durumuna göre karar verilir. Özellikle myelomeningosel gibi omurilik veya omurga anomalileri ile beraber izlenen hastalarda cerrahi girişim gerekir. Diğer türlerde hastalarda nörolojik defisit yoksa, hastanın şikayetleri hafifse, radyolojik bulgular hafifse hastalarda konservatif tedavi ve izlem düşünülür.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?