1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Timpanoplasti, Orta Kulak Cerrahisi, Endoskopik Kulak Cerrahisi, Timpanomastoidektomi

Orta kulak enfeksiyonu (kronik otit) sonrası kulak zarında delik veya çökme oluştuğunda bu durumu düzeltmek için yapılan kulak cerrahisine timpanoplasti adı verilir. Hemen her zaman işitme kaybı da mevcuttur. Çoğu zaman kulak akıntısı da bu duruma eşlik eder.

Ameliyattaki hedefler bu şikayetlere paralel olarak sağlam bir kulak zarı elde etmek, daha iyi bir işitme sağlamak ve enfeksiyonu temizlemektir. Yeni kulak zarı, bölgedeki kıkırdak veya kas kılıfı kullanılarak oluşturulur. İşitmenin sağlanması için mevcut kulak kemikçikleri şekillendirilebilir veya protez kullanılabilir. Hastalığın iç kulağa verdiği hasar bu ameliyatla düzeltilemeyeceğinden, tamamen normal bir işitme sağlamak her zaman mümkün olmaz.

Timpanoplasti ameliyatı mikroskop veya endoskopla yapılan, teknik altyapı ve beceri gerektiren bir ameliyattır. Hayati yapılara yakın çalışılır. Bu nedenle beyin zarı, yüz siniri, tad siniri, denge organı, işitme organı gibi yapıların zarar görme ihtimali ameliyatın riskleri arasındadır. Endoskopik timpanoplasti yöntemi, giderek güncellik kazanan, kulak arkasında kesi olmadan dış kulak kanalından yapılan tekniktir, iyileşme çok daha hızlı olmaktadır. Hastalık yaygın olduğunda çevre yapıların da temizlendiği orta kulak cerrahisine timpanomastoidektomi adı verilir. Bu ameliyat en sık kolesteatom denilen ilerleyici nitelik kazanmış kronik otit hastalığında gerçekleştirilir.

Ameliyat sonrası 1 hafta kadar kulakta emilebilen ya da daha sonra çıkarılan tamponlar olur. 2 hafta kadar antibiyotikli kulak damlası kullanılır. Bu süreçte duyma azdır. Tamponlar alındığında zarın arkasında yine emilebilen tamponlar olabileceğinden, duyma yine beklenen düzeye ulaşmaz. Ameliyat sonrası 1. ay kontrolünde işitme testi yapılarak işitme başarısı değerlendirilir.

Ameliyattan sonra 1 ay kadar kulağı sudan korumak için tıkaç kullanılmalı, uçuş ve dalış gibi hızlı hava basıncı değişikliklerinden kaçınılmalıdır.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?