1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Epistaksis (Burun Kanaması)

Burun kanaması (epistaksis) çocuklarda sık görülen bir durumdur. Genellikle hafif bir kanama mevcuttur ve kolayca tedavi edilir. Bazen kanama daha şiddetli olabilir. Bu genellikle yaşlılarda veya kan hastalıkları gibi başka tıbbi sorunları olan kişilerde görülür. Kanama şiddetli ise veya 20-30 dakika içinde durmuyorsa tıbbi yardım alınmasında fayda vardır.

Burun kanaması genellikle burun deliği girişinin hemen iç kısmından, orta bölmeden (septum) gerçekleşir. Burada kan damarları oldukça yüzeyel ve hassastır ve belirgin bir sebep olmaksızın kolayca yırtılabilir. En sık çocuklarda görülür. Parmakla burun içini karıştırmak, sıcak ve kuru hava, alerji, soğuk algınlığı veya kokain kullanımı gibi burun mukozasına zarar veren durumlarda burun kanamalarına rastlanabilir. Bu gibi durumlarda, kanama sadece kısa bir süre devam etme eğilimindedir ve genellikle kontrol edilmesi kolaydır.

Yüksek tansiyon (hipertansiyon) hastalığı, kalp yetmezliği, kan pıhtılaşma bozukluğu veya kan sulandırıcı ilaç kullanılması durumlarında kanama daha uzun sürebilir ve durması daha zor olabilir. Kanama bazen burnun daha arkasındaki bölgelerden de meydana gelebilir. Burun kanamaları, burundaki nadir rahatsızlıklardan veya ciddi yaralanmalardan da kaynaklanabilir.

Çoğu burun kanaması için basit ilk yardım genellikle kanamayı durdurur. Oturur ve hafifçe öne eğilir pozisyonda 10-15 dakika burun deliklerini sıkıştırarak basılı tutmak hafif kanamaların durdurulmasında yeterli olacaktır. Soğuk kompres, kan damarlarının daralmasını sağlayarak kanamanın durmasına yardımcı olur. Kanama ağırsa ve durmuyorsa tıbbi yardım alınmalıdır. Tekrarlayan kanamaları durdurmada, kanama noktasının yakılması (dağlanması veya koterlenmesi) genellikle başarılı olan küçük bir prosedürdür. Kanamayı durdurmak için burun tamponu yerleştirilmesi gerekebilir. Burun tamponu, burun kanamalarının tedavi seçeneklerinden biridir. Belirli bir kanama kaynağı tespit edilemezse bile kullanılabilir. Burun tamponu, kanamayı kontrol altına alan bir basınç uygular. 24 ila 48 saat sonra burundaki tampon çıkarılır, genellikle bu süre içinde kanama durmuş olur. Nadiren, burun kanaması o kadar ağırdır ki kanamayı durdurmak için ameliyat gerekebilir ve oluşan kan kaybı için kan nakli gerekebilir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?