1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Endoskopik Sinüs Cerrahisi

Burun çevresindeki sinüslerin veya ilişkili yapıların hastalıklarında burun deliklerinden endoskop ile yaklaşılarak, yüzde herhangi bir kesi veya dikiş olmadan yapılan ameliyat yöntemi endoskopik sinüs cerrahisidir. Kronik sinüzit, burun sinüslerinde polip (nazal polip), sinüs boşluklarında kistler veya kitleler, hipofiz bezi tümörleri, gözyaşı kesesi hastalıkları (dakriyosistit), beyin omurilik sıvısı (BOS) kaçağı, durdurulamayan burun kanaması, geniz eti tümörü ve ön kafa tabanı kırıkları durumlarında endoskopik sinüs cerrahisi, güncel tedavi yöntemi olarak tercih edilmektedir. Burnu kulağa bağlayan Östaki tüpü disfonksiyonlarında gerçekleştirilen Balon tuboplasti yine bu yöntemle yapılan bir diğer güncel yaklaşımdır.

Endoskop eşliğinde burun ve çevresi yapılar monitörden görüntülenerek ameliyat gerçekleştirilir. Navigasyon, mikrodebrider, tur gibi gelişmiş teknolojilere ihtiyaç duyulur. Bu açılardan teknik donanım gerektiren bir ameliyattır. Ameliyatta göz, beyin, ana damarlar gibi hayati yapılara oldukça yakın çalışılır. Bu nedenle cerrahi deneyim ve beceri oldukça önemlidir.

Ameliyat süresi basit sinüs hastalıklarında yarım saat olabilirken, sinüs tutulumlarının yaygınlığına ve hastalığın durumuna göre saatler alabilir. Ameliyattan sonra genellikle burun içi tampon yerleştirilmez. Emilebilir sinüs tamponları yerleştirilmişse genellikle bu burun solunumunu etkilemez. Bazı durumlarda burun tamponu yerleştirilmesi gerekir. Ameliyat sonrası hafif ağrı ve sızıntı olabilir. Tuzlu su ile burun duşu, burun nemlendiricisi kullanılması ve birkaç kez kontrol ile düzgün yara iyileşmesi sağlanır. Yaklaşık 3 hafta uçma, yüzme ve temas sporlarından kaçınılmalıdır.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?