1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo (BPPV)
Kulak Kristallerinin Oynaması Hastalığı

BPPV, hastanın başını belirli bir pozisyona çevirdiğinde saniyeler süren baş dönmesi (vertigo) yaşadığı bir durumdur. Çok sık görülür ve her 50 kişiden 1'i hayatında en az bir kez BPPV atağı geçirir.

Denge organının bir bölümünden gelen denge kristallerinin yanlışlıkla denge organının başka bir bölümüne taşınmasıyla oluşan bir durumdur. Başın yolculuk yapma, diş tedavisi, kafa travması gibi titreşime maruz kalan durumlarının bu kristallerin yerinden oynamasına neden olabildiği düşünülmektedir. Çoğu durumda hiçbir neden bulunamaz. Uykusuzluk, stres, baş ağrısı, ileri yaş, yüksek tansiyon ve migren insanları bu duruma daha duyarlı hale getirir. Anestezi alımından sonra da görülebilmektedir.

Çoğu kez yapılan manevralarla tanı konur, tanının konamadığı durumlarda, denge laboratuvarında video-nistagmografi eşliğinde yapılan manevralar hastalığı objektif biçimde ortaya koyar. Tedavisi de yine benzer şekilde yapılan baş ve vücut manevralarıdır. Bazen, hasta hareketliliği sorunları nedeniyle bu manevralar zor olduğunda, kristalleri yeniden konumlandırmak için özel bir hareketli sandalye kullanılabilir.

Tedavi sonrası bir hafta kadar ani baş hareketlerinden kaçınılması, etkilenen kulak üzerine yatılmaması ve yatarken başın yüksekte tutulması, hastalığın yatışmasına ve erken dönemde nüks etmemesine yardımcı olacaktır.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?