1. Anasayfa
  2. Hastalıklar

Hastalıklar

A B D E F H İ K L M N O Ö P R S T U Z

Bademcik Ameliyatı
Geniz Eti Ameliyatı
Kulak Zarlarına Tüp Uygulaması

Hangi yaşta sıklıkla bu ameliyatlar yapılmaktadır?

Kreşe gitmeye başlayan, çevresel faktörlere sık maruz kalan ve dolayısıyla sık enfeksiyon geçiren çocuklarda bademcik / geniz eti ameliyatı sıklıkla gerekmektedir. Geceleri nefes almada güçlük ve horlama olduğu durumlarda bademcikler ve geniz eti alınması gerekebilir. En sık yaşlar 3-6 yaş arasıdır. Erişkinlerde de sık bademcik enfeksiyonu veya ağız kokusuna neden olan bademcik taşı durumlarında bademcik ameliyatı gerekebilir.

Geniz Eti Ameliyatı (Adenoidektomi)

Burnun arkasında geniz eti dokusu bulunur ve büyümesi durumunda nefes almada güçlük ve/veya orta kulak problemi (Östaki borusu disfonksiyonu) oluşabilir. Sık enfeksiyon, alerji veya genetik nedenlerle büyüyebilir. En çok okul öncesi çocuklarda bu sorunla karşılaşılır. Geniz etinin alınmasıyla bu şikayetler rahatlatılmış olur. Günübirlik bir ameliyattır, plazma (buharlaştırma) yöntemiyle en az ağrı ve kanama riskiyle ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyattan birkaç saat sonra hemen hemen hiç ağrı kalmaz ve taburcu edilir.

Bademcik Ameliyatı (Tonsillektomi)

Bademcikler aslında mikropları tutmaya yarayan, boğazımızda bulunan lenf dokularıdır. Ancak tekrarlayan boğaz enfeksiyonları durumunda artık bu görevini yapamaz. Bu gibi durumlarda veya uyku sırasında nefes almada güçlüğe neden olan üst solunum yolu tıkanıklığı durumlarında alınması uygun olur. Bademcikler alındığında bu görev devre dışı kalmaz, ağızda mikropları tutmaya yarayan pek çok lenf dokusu mevcuttur. Çocuklarda veya yetişkinlerde alınması gerekli olabilir. Bazı durumlarda ağız kokusu ile başvuran genç erişkinlerde bu durum bademcik taşı nedeniyle olabilir ve bademcik ameliyatı gerektirebilir. Günübirlik bir ameliyattır. Ameliyattan sonra yaklaşık bir hafta boyunca yumuşak gıda diyeti uygulanır. Ameliyat sonrası giderek azalan oranda ağrı olacaktır. Bu durum ağrı kesiciler ve gıda alımının sürdürülmesi ile rahatlatılır. Ameliyatın plazma (buharlaştırma) yöntemi gibi yöntemler kullanılarak yapılması ağrı ve kanama ihtimalini azaltır.

Kulak Zarlarına Tüp Uygulaması

Kulak tüpü, kulak zarına yerleştirilen küçük bir boruya benzeyen havalandırma tüpüdür. Genellikle kulakta sıvı birikimine neden olan orta kulak iltihabını tedavi etmek için yerleştirilir. Alerjik nedenlerle de orta kulakta sıvı birikebilir. Tüp yerleştirmenin amacı orta kulağı havalandırmak ve küçük çocuklarda işitme bozukluğu ve konuşma gelişimine yardımcı olmaktır. Tüp takılmasından 6-18 ay sonra kendiliğinden zardan atılır. Kendiliğinden dışarı düşebilir veya kontrol muayenesinde dış kulak yolundan alınabilir. Zardaki açıklık kendiliğinden kapanır. Tüp takılı kulakların duş, deniz, havuz gibi su alabileceği durumlarda kulak tıkacıyla korunması önerilir. Erişkinlerde de Östaki borusu disfonksiyonu gibi kulak havalanmasının bozulduğu durumlarda veya orta kulakta sıvı birikmesi durumlarında kulak tüpü uygulaması gerekebilir.

1
Merhabalar, size nasıl yardımcı olabiliriz ?